Saltar a continguts

Societat Coral La Unió Santcugatenca

Navegació

Menú principal

Presentació i història

Fundació i primeres passes

A les darreries del segle XIX, a Sant Cugat del Vallès hi viuen uns 2.000 habitants. La població és majoritàriament agrícola. Es respiren els aires de progrés i cultura que la Revolució Industrial i la Renaixença estenen arreu de Catalunya.
En l'aspecte sociocultural, l'obra de Josep Anselm Clavé és seguida per un bon nombre de santcugatencs que formen el cor anomenat "la Poncella". Seguidament es formen els cors de "La lira" i "El progrés".

L'any 1883 sorgeix el projecte de constituir una associació anomenada "La Unió santcugatenca" i s'iniciem els tràmits legals per endegar-la. No serà, però, fins l'any 1900 que es realitza el projecte.

Concretament, l'any 1899. vint-i-set cantaire de "la Lira" deixen aquesta agrupació per discrepàncies amb les directrius generals de l'associació i s'uneixen per formar una nova societat, i l'anomenen "Societat Coral la Unió Santcugatenca". El dia 1 de gener de 1900 quedà constituïda formalment la societat, i les activitats es basaven en els assaigs del Cor i les tasques de gestió i promoció.

El 1896, el cor "EL progrés" es dissol i uns anys més tard, quan ja s'ha format la "Societat Coral la Unió Santcugatenca", un bon nombre d'antics cantaires de "El progrés" s'hi acullen.

Els membres fundadors de la "Societat Coral la Unió Santcugatenca" foren:
Pere Fàbregas President
Miquel Grau Caixer
Joan Ordi Pendonista
Fèlix Ribatallada Secretari

El local social

En un primer moment, la "Societat Coral la Unió Santcugatenca" utilitzà com a local de reunions el Cafè de Cal Tadeo (c/Santa Maria). Al poc temps, s'arrenden unes estances de Cal Lluc on s'establí la seu social.
L'any 1910, la Unió va comprar un terreny a Can Llovateres (avui el c/Francesc Moragas) on s'hi va construir el primer local social propietat dels socis. Un local ampli de planta baixa, amb servei de cafè-bar i billlars, inaugurat l'any 1913.

Vint anys després de la seva fundació, la societat s'havia consolidat totalment i constituïa l'associació cultural més significativa de la vila de Sant Cugat del Vallès. El nombre d'activitats i la creixent afiliació de nous socis posaren de manifest que el local era insuficient. Així doncs, el 1921, essent president Llogari Sitges i Canyameres, es va comprar un terreny de 1.440 metres quadrats de Can Mates, al carrer Sant Cerver (avui, c/ J. Anselm Clavé) i s'iniciaren les gestions per construir- hi un nou local adequat a les noves necessitats.

El 10 d'abril de 1921 fou nomenada una comissió d'obres per a dur a terme la construcció de la nova seu social.
L'any 1923 continuen les obres i malgrat que la sala d'actes no estava acabada del tot, aprofitant l'homenatge al dramaturg Àngel Guimerà, promogut per "la Unió Santcugatenca", s'hi representà "Terra Baixa", amb l"assistència de l"autor

Breu descripció de l'entitat

La Unió santcugatenca és una entitat cultural de caire popular amb aspectes instructius, d'esbarjo i entreteniment, de lleure, oci creatiu i de cultura.

És una entitat popular activa, dinàmica i creativa amb una funció de caire cultural i d?oci creatiu, compromesa amb els valors de la cultura catalana i de la societat del seu moment. Té la seva essència en els socis i manté una actitud oberta als ciutadans de Sant Cugat, Catalunya i la societat en general.

Parteix del convenciment que practicar activitats que donin viu plaer a l'esperit i/o als sentits, fer quelcom agradable, és una bona manera per buscar resposta a les inquietuds, a les mancances i a les necessitats individuals i col·lectives.

La Unió creu en la relació i en l'intercanvi intergeneracional com un element a protegir, per aprendre mútuament, contrastant experiències i diferents punts de vista, i que cal aprofitar els desigs i les iniciatives de totes les persones, l'energia i el dinamisme, sobretot del jovent, i l'experiència, els coneixements i la major disponibilitat de la gent gran per al creixement personal, l'enriquiment mutu i per a construir la personalitat col·lectiva.

La Unió té una actitud globalitzadora i plural on la diversitat s'ha de considerar un valor convivencial i creatiu essencial, i vol progressar socialment en ètica i civisme col·laborant en la construcció d'una societat més oberta i més lliure, més plural i més rica culturalment, més tolerant i més respectuosa, més justa i més solidària.

La seu social

La Societat Coral la Unió santcugatenca és una entitat cultural centenària situada al bell mig del centre urbà de Sant Cugat del Vallès. La societat compta actualment amb 600 associaciats de totes les edats, afeccions i procedències.
La seu social de l'entitat es troba al carrer Josep Anselm Clavé 17 de Sant Cugat del Vallès des de l'any 1923 i comprèn les següents instal·lacions:

- Sala Teatre
- Sala Clavé
- Sala Colom
- Pati a l'aire lliure
- Sala Coral
- Sala d'escacs
- Sala de lectura
- Sales d'esbarjo
- Oficines
- Cafeteria-restaurant

Imatge de complement
Veure fotogaleria Ampliar imatge
Seccions de la unió

Les diferents seccions de la Unió constitueixen l'element bàsic en l'estructura funcional i organitzativa de l'entitat. Són les unitats d'acció i de treball que duen a terme el gruix de la tasca diària d'activitats, programant, preparant, organitzant, realitzant i desenvolupant les diverses activitats socials.

Estan formades per grups organitzats de socis i sòcies que porten a terme una determinada activitat de forma periòdica i continuada en cada un dels diferents àmbits d'actuació de l'entitat.

Més informació a l'apartat Seccions.

El teatre

Des de l'inici de la seva història, la Unió ha donat cabuda en el seu escenari a tot tipus d'esdeveniments culturals a la ciutat i és per això que l'equip que conforma l'actual Junta Directiva de l'associació, troba adient i necessari emprendre aquestes activitats i continuar amb la trajectòria d'oferir cultura a tots els ciutadans de Sant Cugat.
Des del 2003, s'ha iniciat una línia de programació teatral estable a la Unió a partir de la qual els caps de setmana s'ofereixen espectacles per a tots els públics a càrrec de companyies i artistes professionals. La programció és eclèctica i recull tota varietat de gèneres: teatre de text, cafè teatre, música, titelles, màgia, dansa, etc.

La Sala de Teatre té un aforament per unes 400 persones i és una sala polivalent que, quan és necessari, es pot disposar com a cafè-teatre amb taules rodones i cadires al voltant per prendre alguna cosa mentre es gaudeix de l'espectacle.

 
Aquest web forma part de: Sant Cugat Entitats